Subscribe

Brighten up with the new collections from Pedrali

Pedrali introduces its new collections for 2020, designs that create joy and harmony in the home.

Wellness, comfort and sustainability are the key themes behind the “New Ideas 2020” collections from Italian furniture company Pedrali. Clean design and a pastel palette uplift and soothe the soul, and the high-quality comfort of the range provides the perfect nourishing escape from everyday life.

The new Pedrali collections are the result of two new collaborations. The Blume collection was created in collaboration with 2019 Designer of the Year, Sebastian Herkner. In line with Pedrali’s philsophy the collection merges traditional artisan skills with new production technologies. The Blume collection features soft, rounded shapes in a flower-shape profile, made from extruded aluminium and polyurethane foam. The collection is also complemented by a set of coffee tables featuring the seating’s flower shape profile.

Blume collection by Sebastian Herkner for Pedrali

Rizzini’s work stems from his research into innovative materials and production processes. The lightweight and minimalist Toa table (above) is characterised by a solid die-cast aluminium frame in a fluid geometric design.

Also part of Pedrali’s new collection is the Ila armchair by Patrick Jouin. The armchair features a smooth, taut exterior in rigid polyurethane that cocoons the user for complete relaxation. The backrest and seat are made from a flexible foam which adapts to the body and envelops it like a soft embrace.

Ila armchair by Patrick Jouin for Pedrali

Babila XL by Odo Fioravanti meets a growing demand for environmental sustainability. The inspiration behind Babila XL is the alternating straight lines with curves in order to create a link between the artificial world of industrial products and the natural, sinuous world of the human body. For the collection Pedrali has introduced a new versions of products made entirely from recycled material: 50% from plastic material post-consumer waste and 50% from plastic material industrial waste.

Babila by Odo Fioravanti for Pedrali

The idea behind Panarea, the collection designed by CMP Design is rooted in the Mediterranean coastline, and in the colours and refreshing breeze of an outdoor dinner on a sea-facing terrace.

Panarea for Pedrali

Continuing the collaboration with Catalan designer Eugeni Quitllet the Remind chair, has a sensual and romantic design. Functional, versatile and relatively small, this chair is suitable for both outdoor and indoor use.

House tour: Welcome to the Jungle House

The Welcome to the Jungle House By CplusC Architectural Workshop is an amazing carbon-positive inner-city abode. The three-storey home was inspired by a vision of fulfilling a family’s lifestyle, ethical and emotional needs whilst educating the public on how sustainable design and building practices can be adopted symbiotically. Shorted listed for New House under 200m2 at the 2020 House Awards and winner of the 2019 National Sustainability Awards for both New House and Intelligent Building, the award-winning home features both innovative architecture and sustainable living practices.

Jungle House CplusC Architectural Workshop, photography Murray Fredericks

Built within a rejuvenated heritage façade of rendered masonry, steel, timber and greenery, the Welcome to the Jungle House is situated in an inner-city heritage conservation area typified by late Victorian row terrace housing and post-industrial warehouse conversions.

The original rendered masonry façade had cultural and streetscape significance to the local heritage conservation area and its reconstruction was managed under strict heritage controls. Original window openings have been framed in pre-rusted steel and new openings are framed in gloss white powder coat steel.

Breezes pass over the foliage into the Bedrooms and Living spaces, providing a natural evaporative cooling effect and alleviating the need for air conditioning. A thermal slab to the Ground Floor also ensures the house stays cool throughout hot summer days and nights.

The shared children’s bedroom has bespoke joinery, bunk beds, plenty of natural light and view of a fish pond that supplies nutrient rich water to the rooftop planter beds.

The ground floor features a home office and play space, which can be converted into guest accommodations.

The rooftop is constructed of steel planter beds which provide deep soil for native plants and fruit and vegetables.

The spacious kitchen providing abundant space for cooking and communal meals with friends and family. The interiors feature a combination of raw and industrial textures like concrete, polished and unpolished metals, and recycled timber.

Hidden on the rooftop garden, a 1600w 7 blade sealed wind turbine produces free and renewable power to the house.

Black photovoltaic panels harness sunlight throughout the day. The 4.2kW solar system installed on the northern facade as well as a 9.8kW battery storage system in the garage, reduces grid-energy consumption to almost zero.

Photography Murray Fredericks