Subscribe

Collectors’ Item

Chris and Michel Ruygrok are fond of change: repainting a wall, refurbishing a lamp, rearranging the artworks or revamping a piece of furniture.

The couple view their home as an endless project, though they have plenty to do in their day jobs: Chris works as a kindergarten teacher and Michel is busy designing interiors. Both of them are very creative and love visiting flea markets and collectors’ fairs. The result of their shared passion is visible in every corner of their house – a large building in the centre of Haarlem, in the Netherlands, dating from about 1900. The property consists of two floors with an attic, and behind it stretches a garden covering more than 20m2.

Chris and Michel have lived in the house for a dozen years, but the couple have been making their mark on it for a great deal longer. Chris explains, “Thirty years ago, when I started my career as a kindergarten teacher, we would get to know the parents of the children in their homes. I first set foot in this house on one of these visits and immediately I found it to be a very special place. We became friends with the family living here and when Michel started his business as an interior designer and decorator, our friends in this house gave him his first project. So you could say that although we did not yet live there, the house already felt a bit like home.”

Estida, Michel’s interior design business, is based in Amsterdam – a 20 minute train ride away – and most of his focus is on hotels and restaurants. While most of his professional work is on a large scale, approaching a domestic space is different. “A house mirrors the person living there,” he says.

He continues: “Twelve years ago, our friends sold the house and we bought it. The foundation and structure of the house were in good shape, but it had to be renovated thoroughly. For eight weeks a contractor and a painting company were busy in the house. I went there every night to do the ceilings, the walls and to fit in a lot of personal accents, like wall paintings. Even after this big renovation, every year we start a kind of new special project in the house, such as the garden, the stairs or the attic. It is a never ending story.”

Over the years, the house has changed with the family. Their daughter Elizabeth, now 19, is student at the film academy in nearby Amsterdam. She splits her life between living at home and with her boyfriend. From a previous marriage, Chris has an adult son and daughter and she enjoys being a grandmother to several grandchildren.

Objects with stories

Michel and Chris love their urban surroundings. Nicknamed Bloemenstad, or “flower city”, Haarlem has been the centre of the Dutch tulip-growing district since the 1630s and even now is surrounded by fields of vibrant blooms each spring.
Occasionally, Michel dreams of being the lord of a manor in a more rural setting but, after years spent gathering and tweaking each part of it, he says would take a lot of convincing to leave this house. “Every object has its own story and all of them have been collected with much love,” he explains. “All things together make the interior. It accumulates all the time, and nothing is taken out.”

Click on the below images to enlarge.

Share on Facebook Pin on Pinterest Share by Email
Share To

Natural Selection

Depending on the light, this modern black cement house on the outskirts of Buenos Aires either stands out or blends in to the surrounding greenery, fading into the shadows of the natural environment. 
In this landscape, part of the Zona Norte district of Argentina’s capital city, the house appears and then disappears, partially visible as you approach from a distance. Situated on a curved dead-end dirt road and surrounded by vegetation, the plot of land is atypical 
of this neighbourhood, known as Vicente López. The seclusion and relative isolation determined the position, design and development of the project by architect Martin Olabarrieta and his design studio, PAC.

An existing palm tree in the garden served as the starting point for the design. An integral part of the architecture, the massive palm rises up through the 
black cement structure and works as a sort of living sculpture. Its organic form both softens and reinforces the rectangular edges of the building, which is essentially a series of black concrete blocks with pergolas extending the roofline and providing shade in the heat of the day.

The tinted black façade relates to Olabarrieta’s experimental tendencies, which find an outlet in most of his projects. “I can never be certain of the exact result, which diversifies the roads and outcome of the project,” says the architect of his creative approach.
“The black colour of the cement functions in two different ways,” adds Olabarrieta. “According to the moment of the day and depending on the sun, shade 
and the proximity of the vegetation, the building sometimes stands out or blends into the surroundings.”

The right amount of space

The intent of the overall design was to cover two main objectives: to reinforce the idea of spatial continuity and to find various ways to create a distinct relationship between the inside and the outside.

The owner wanted the house to accommodate just himself, without making him feel “misplaced”, while also taking into account the needs of his three teenage sons, who live with him part time. The design reflects this perfectly – even if a space isn’t fully employed, it becomes an area for contemplation and enjoyment.

Placed in the middle of the house, the interior garden fulfills the second objective: distorting the traditional relationship between the indoors and outdoors, exterior and interior. With its exotic tropical foliage, the garden offers green views and natural ventilation.
“I am very pleased with this feature,” says the owner. “When you enter the house, you can see not only this view of the interior garden, which has a lot of force and gives a big first impression, but you can see all the way through the living space into the back garden beyond.”

The main ground floor area of the 400m2 home revolves around this central interior atrium with the living room, dining room, kitchen, den and entrance hall connected on each side.

Black backdrop

The duality – the absence then presence – of black throughout the home is recurring inside as well as out. The main living space features black wooden ceilings and black wood panelling, making a dramatic backdrop for the contemporary and organic Argentine furnishings: wooden lamps and natural textiles.

With the exception of the open, marble main bathroom, lapacho, a native Argentine timber flooring, was used throughout the house. Chosen for its strength and durability – as well as its resistance to termite attack – 
the hardwood brings unity to the building. An essential feature in any Argentinian dwelling is a parilla grill in the back garden. While this kind of architecture with its modern black concrete facade cannot be defined as precisely Argentinian, it certainly has a definite South American flavour.

Click on the images below to take a tour. 

Share on Facebook Pin on Pinterest Share by Email
Share To